Luleå kommun anmäler allvarligt missförhållande Foto: TT

Misstänks ha utsatt brukare för kränkning och särbehandling

Publicerad

Luleå kommun anmäler ett allvarligt missförhållande inom individ- och familjeomsorgen. Personal på ett boende ska ha utsatt en brukare för kränkning och särbehandling.

– Vi misstänker att en brukare med funktionsnedsättning har blivit utsatt för kränkning från personal på sitt boende, säger Carin Johansson, tillförordnad verksamhetschef på socialförvaltningen.

Vad det är som hänt vill hon inte gå in på, men berättar att det är allvarligt. En fördjupad utredning har inletts och hanteras skyndsamt säger hon.

Hur framkom detta?

Enhetschefen på boendet har uppmärksammat detta från avvikelser som är gjorda, säger Carin Johansson.

Vad består kränkningarna av?

– Det kan jag inte uttala mig om i nuläget, men vi bedömer det som allvarligt och inte enligt kommunens värdegrund, det som hänt är inte acceptabelt.

En fördjupad utredning är inledd på socialförvaltningen enligt Lex Sarah och berörd personal har stängts av från sitt arbete under utredningstiden. I första hand stängs berörd personal av i en månad, men avstängningen kan bli längre beronde på vad utredningen visar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer