Polisen har spärrat av en del av ett bostadsområde på Örnäset i Luleå. Foto: Kristofer Naess/SVT

Misstänkt farligt föremål hittat i Luleå – en person anhållen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Luleå spärrade under tisdagen och onsdagen av ett område i stadsdelen Örnäset efter att ett misstänkt farligt föremål hittats. Bombskyddet har undersökt det aktuella föremålet och en person är anhållen – bland annat misstänkt för hantering av explosiva varor samt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Polis spärrade av platsen vid 23.00-tiden på tisdagskvällen i väntan på Nationella bombskyddet som anlände under onsdagsförmiddagen.

Polisen har under morgonen varit förtegen kring händelsen men vid 10-tiden berättar man mer.

– En person är gripen av polis och senare anhållen av åklagare. Personen är misstänkt för hantering av explosiva varor samt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott och narkotikabrott, säger Elisabeth Glaas, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Området säkrat – föremål i beslag

Under morgonen var SVT:s reporter Kristofer Naess på plats vid avspärrningarna och mötte då flera besvikna människor som inte fick ut sina bilar som står i en garagelänga innanför det avspärrade området.

Vi 14:30-tiden meddelar polisen att bomskyddet utfört sitt arbete.

Avspärrningarna är borttagna och det finns inga misstänkt farliga föremål kvar på platsen. Området är nu säkert och det finns ingen anledning till oro för allmänheten, säger Elisabeth Glaas och fortsätter:

– Analys av beslagtaget gods ska utföras och det ska hållas förhör med den misstänkte personen tillsammans med vederbörandes advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.