Foto: SVT

Gömde sig i fem år – man häktad misstänkt för gammalt mord

Uppdaterad
Publicerad

Den 31-åriga mannen som varit efterlyst och häktad i sin frånvaro för ett mord i Malmberget år 2015 har kommit till Luleå – och under måndagseftermiddagen hålls nya häktningsförhandlingar.

Det var en 36-årig man som hittades död i Malmberget den 20 juli år 2015. Vid tidpunkten kunde var det enligt polisen oklart om mannen mördats eller inte. Dock gjorde omständigheterna att de inte kunde utesluta brott. 

Den 31-årige mannen var redan under ett tidigt skede misstänkt och förhördes av polis, men försattes på fri fot drygt en vecka senare. Nu har polisen hittat ny bevisning och utredningen har tagit fart igen. De har valt att inte gå ut med vad i utredningen som pekar på den 31-årige mannen är på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Mannen har varit häktad i sin frånvaro sedan september 2019 och nu måste man hålla en häktesförhandling där han är närvarande, säger åklagare Anna Väppling.

Under måndagseftermiddagen häktades mannen vid Gällivare tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mord.

Mannen nekar till misstankarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.