Analysen av DNA-prov som togs på platsen visar att blodet kommer från en tidigare okänd järvhona, skriver länsstyrelsen i Norrbotten på sin hemsida. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten, Hasse Holmberg/TT

Misstänkt illegal jakt på järv vid norska gränsen

Uppdaterad
Publicerad
Spår av vad som, enligt länsstyrelsen, är en illegalt avlivad järv har upptäckts vid gränsen mot Norge i Padjelanta/Badjelánnda nationalpark. 

Det var i slutet av maj som den misstänkta brottsplatsen hittades av tillsynsmän. Enligt länsstyrelsen i Norrbotten ska skoterspår samt stora mängder blod och hår funnits på platsen. Ingen kropp ska däremot återfunnits, men länsstyrelsen är säker på att järven inte överlevt.

- Mängden blod är så stor att den kan inte överlevt, säger Kai Oja, tillförordnad chef för länsstyrelsens fältenhet.

Liknande platser hittade

Det är, enligt länsstyrelsen, inte första gången misstänkt illegal jakt av järv sker i området. Under vårvintern 2019 hittades tre liknande platser på båda sidor om gränsen där tre olika järvar misstänks ha avlivats illegalt. Exakt hur utbrett det är med vad som tros vara illegal jakt är svårt att veta, menar Kai Oja.

– Det förekommer. Vi går ut med det här nu för att både vi och polisen vill få in tips från allmänheten. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer