Runt järvspåren syns flera skoterspår. Nu finns misstanke om jaktbrott. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Misstänkt illegal järvjakt upptäckt i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Järvspår förföljt av flera skoterspår har upptäckts i Gällivare kommun. Länsstyrelsen polisanmäler nu misstänkt illegal järvjakt.

Det var i samband med den årliga dna-inventeringen av järv i början av mars som personal från länsstyrelsen upptäckte järvspår vid foten av berget Guorbbavarto i Gällivare kommun.

Järvspår som förföljts av flera skoterspår, till synes för att komma i kapp järven. Händelsen har polisanmälts.

Förföljelse ett jaktbrott

– Att medvetet förfölja och jaga upp ett fridlyst djur på motorfordon betraktas som jaktbrott, säger Erik Granerot, enhetschef på Naturförvaltningsenheten på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Jakten på järv är mycket begränsad och kan endast bedrivas som licensjakt eller skyddsjakt beslutad av länsstyrelsen.

– Får man syn på en järv ska man absolut inte följa efter den med motorfordon. Upptäcker man spår eller spillning ska man rapportera in det, säger Erik Granerot.

Gör så här om du får syn på järvspår.

Rapportera till skandobs.se (finns även som mobilapp). Inkludera fotografi på spår, spillning eller sekret samt måttenhet och plats på fyndet.

Länsstyrelsen Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.