Flera barn i tioårsåldern ska ha blivit iakttagna och förföljda av en man i fyrtioårsålden vid flera tillfällen under veckan och helgen vid Mjölkudden och Tunavallen i Luleå. Foto: Privat

Misstänkt ofredande mot barn på Mjölkudden vid flera tillfällen – ska ha jagat dem på cykel

Uppdaterad
Publicerad

Flera barn i tioårsåldern ska ha blivit iakttagna och förföljda av en man i fyrtioårsålden vid flera tillfällen under veckan och helgen vid Mjölkudden och Tunavallen i Luleå.

De olika händelserna är polisanmälda och polis har sökt av området utan att ha fått tag på någon misstänkt.

En av föräldrarna som polisanmält det hela beskriver händelserna så här:

– Han verkar ha dykt upp ungefär samma tid vid fotbollsplanen på Tunavallen på kvällarna så jag polisanmälde det här i förrgår för det känns ju jätteobehagligt och barnen är mycket rädda, säger pappan.

Barnen känner sig otrygga vid fotbollsplanen

– När det varit och spelat fotboll har de inte vågat låsa cyklarna för att de ska kunna fly så snabbt som möjligt om han dyker upp, enligt barnen har han först iakttagit dem genom stängslet och sen förföljt dem när de cyklat iväg,  säger pappan.

Pappan ska själv ha begett sig till Tunavallen igår för att kolla om han såg mannen och enligt honom upptäckte han ganska snabbt en man på cykel med samma signalement som barnen som ska ha blivit jagade uppgett.

– Han cyklade väldigt sakta och sökte av området vid Tunavallen som var helt folktom vid tillfället så jag började följa efter honom, till slut såg han mig och då cyklade då ifrån mig trots att jag försökte springa ikapp honom samtidigt som jag hade kontakt med polisen hela tiden, säger pappan.

Varnar på sociala medier

En annan förälder gick ut med en varning på sociala medier tidigare i veckan där hon bland annat skrev:

”Våra barn har blivit jagade av av en man på cykel i kväll när det var och spelade fotboll på Tunavallen. Det är tredje gången det händer på kort tid. Håll utkik och meddela era ungdomar att de är vaksamma och att de ringer 112 om han dyker upp” skriver mamman.

Ärendet rubriceras i nuläget som misstänkt ofredande mot barn och på måndag flyttas ärendet från polisens helgjour till den lokala enheten.

– Då fullföljer man ärendet noggrannare och funderar på spaning och att hålla nya förhör. Hittills har bara föräldrarna hörts men det är ju andrahandsuppgifter så då går man förmodligen vidare och förhör barnen, säger jourhavande förundersökningsledare Mats Ekman vid Polisen i Norrbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer