Stora mängder kontanter, lyxklockor och guldföremål har tagits i beslag under razzian mot gruvnäringen i Malmfälten. Foto: Arkiv/SVT

Razzia mot gruvnäringen i Malmfälten – misstänker grova ekobrott

Uppdaterad
Publicerad

Ekobrottsmyndigheten har under veckan gjort större tillslag i Norrbotten, Stockholm och Göteborgsområdet. Ärendet har kopplingar till gruvnäringen i Malmfälten.

Insatsen är resultatet av en längre tids utredningsarbete och spaning där polisen från Ekobrottsmyndigheten (EBM) har genomfört ett stort antal husrannsakningar i bostäder och företagslokaler.

Tre personer anhölls

Tre personer har anhållits och senare försatts på fri fot. Det har även hållits förhör med ytterligare tre personer som misstänks för inblandning i brottsligheten, samt med vittnen.

Brottsmisstankarna kvarstår mot samtliga misstänkta.

– Vi har gjort en hel del beslag som vi nu kommer gå igenom och analysera för att säkra ytterligare bevisning. Det kan handla om bokföring, datorer, telefoner och annat material, säger Mikael Bäckström, förundersökningsledare och åklagare vid EBM i Umeå.

”Stora mängder kontanter”

Insatsen har skett i samverkan med polisen regionala insatsstyrka samt polisflyget.

– Det har även gjorts tillgångsinriktade beslag för att säkra föremål och egendom som kan misstänkas komma från brott. Det handlar om stora mängder kontanter, lyxklockor och guldföremål. Även en efterlyst lastbil som anmälts försvunnen i Norrbotten har återfunnits i Stockholm vid insatsen, säger Mikael Bäckström.

Malmfälten betecknar området med kommunerna Kiruna och Gällivare som bägge är gruvtäta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.