Misstroende i kommun och landsting

Uppdaterad
Publicerad

Den lokala eftervalsdebatten präglas av uppfattningen att socialdemokraterna gjorde ett uselt val i Norrbotten. Men 48 procent i riksdagsvalet, det problemet skulle partiet gärna ha i södra Sverige, det säger den socialdemokratiske idédebattören Stig Björn Ljunggren.

Han betraktas av det socialdemokratiska partiet som lite för frispråkig och något obekväm. Men Stig Björn Ljunggren brukar säga vad han tycker. När Stefan Lövén ser tillbaka på valresultatet i landet med ett stöd på 31 procent så kan det jämföras med att 48 procent av norrbottningarna lade sin röst på Lövéns regering.

– Nationellt så är det rätt bra, det är inte så mycket att klaga på. Det hade kunnat vara lägre, säger Stig Björn Ljunggren, statsvetare och socialdemokratisk idédebattör.

Val 2014 i Norrbotten – så här gick det

Så Norrbotten är fortfarande ganska rött eller rosa?

– Ja, har man 48 procent så nog fan är det rött.

Straffas för beslut

I kommunvalet gick socialdemokraterna tillbaka i alla kommuner, utom i Älvsbyn och nu måste partiet regera ihop med ett eller flera andra partier. Så ser det ut i tio av 14 kommuner.

– Den enkla förklaringen är att folk inte har samma förtroende för de lokala företrädarna och den politik de driver. I något fall är det ju för att man har straffat dem för något politiskt beslut och sedan finns det alternativa socialdemokratiska partier att rösta på, säger Stig Björn Ljunggren.

I landstingsvalet gick det ännu sämre än i kommunvalet. Bara 37 procent lade sin röst på socialdemokraterna, alltså hela elva procentenheter lägre än i valet till riksdagen.

– Om man är missnöjd med den socialdemokratiska sjukvårdspolitiken så har man inte så många alternativ att välja på. Det kan möjligtvis vara ett underbetyg för den opposition som finns emot socialdemokraterna, att S lider i någon mån av det inte finns någon tillräckligt bra opposition. säger Stig Björn Ljunggren.

Angenämt problem

I tre kommuner, Gällivare, Överkalix, Övertorneå och kanske också i Arjeplog så har partierna gått ihop från höger till vänster för att kunna ta över makten.

– När det blir konstiga partikoalitioner emot socialdemokraterna så är det för att socialdemokratin uppfattas som arrogant, trög och maktfullkomlig och då slår man ihop sig från alla möjliga kanter för att bli av med dem och med folkligt stöd dessutom.

Men sammantaget så menar du att socialdemokraterna fortfarande står starka här uppe?

– Ja, jag tror att överallt i Sverige så skulle socialdemokraterna vilja ha de problem man har här uppe.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 i Norrbotten – så här gick det

Mer i ämnet