Billig mjölk till vilket pris...?

Publicerad

Just nu översvämmas de svenska butikerna av billiga mjölkprodukter från Europa. Produkter som annars skulle ha exporterats till Ryssland och det här leder till problem för de svenska bönderna.

På grund av EU:s sanktioner gällande krisen i Ukraina så har ryssarna svarat med en köpbojkott av europeiska mejerivaror. Och det här har lett till att redan hårt prövade svenska bönder nu får det ännu svårare att klara lönsamheten.

Konsumentens val

– Vi försöker så klart föra en dialog med handeln. De kan ju välja att inte plocka in så mycket importvaror och istället välja att lyfta fram det lokalproducerade och det svenska. Vi vill inte att handeln ska upphöra att ta in lågprisalternativen, men de kan ju välja hur mycket de tar in.

– Vad betyder det?

– Det är klart att konsumenterna måste få välja, man kan köpa billigt, men man kan också välja att i butiken inte ge dom den bästa placeringen och inte skylta upp alltför stort, säger Bo Rasmussen, vd för Norrmejerier.

Konsekvenser

Rasmussen förstår de konsumenter som köper billiga produkter, men att man då också ska vara medveten om konsekvenserna,

– Då bestämmer du som konsument om du vill att det ska vara den som producerar mjölken billigast någonstans i världen eller om du vill att det ska finnas mjölkbönder runt omkring dig i Norrbotten, säger Bo Rasmussen, vd för Norrmejerier.

När ersättningen för mjölkprodukterna till bönderna sjunker så innebär det i slutändan att även Norrmejerier måste dra i handbromsen.

– Det handlar om att vi ska sänka våra kostnader och det innebär att vi slutet av året kommer att vara färre medarbetare.

-Hur många får gå?

-Ja, vi tror att det kan vara upp till 25 färre tjänster som vi kommer att ha i slutet av 2015 jämfört med 2014, säger Bo Rasmussen, vd för Norrmejerier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrmejerier drar ner

Mer i ämnet