Moderaterna i Gällivare har blivit av med valsedlar från en vallokal för förtidsröstning.

Moderaternas valsedlar försvann från vallokal i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Gällivares valsedlar från en vallokal där man kan förtidsrösta har försvunnit.

Igår var första dagen för förhandsröstningen. En halvtimme efter att vallokalen i Gällivares församlingshem öppnat på morgonen så upptäckte en väljare att Moderaternas valsedlar med personnamn till riskdagen saknades.

– Han ringde upp oss för att tala om det. Jag har anmält det här till Lars Nilsson som är ansvarig tjänsteman på kommunen. De var redan medvetna om det och de har tagit upp det här som en incident, säger Eva Alriksson, Moderaternas valansvarige i Gällivare.

Kan bli avgörande

Moderaternas blanka sedlar utan personnamn fanns med, men man misstänker nu att någon medvetet plockat bort dem från lokalen. Partiet har fört en intensiv krysskampanj för att få in deras kandidat Anna Alriksson i Riksdagen – och menar att den här incidenten kan bli direkt avgörande.

– Hon är på femteplats och Moderaterna i Norrbotten har ju bara ett mandat i dagsläget. Idag är hon förste ersättare i Riksdagen och avgörandet kan ju hänga på ett enda kryss.

Vaktar vallokaler

Nu kommer partiet ha personer på plats som vaktar vallokalerna för att säkerställa att fler sedlar

– Jag vet inte vart vi är på väg när man måste vakta lokalerna. Jag vet inte i vilket läge som ett val blir ogiltigt eller att det måste göras om, men det här skulle kunna vara ett sådant läge.

– Det är en sak att riva ner affischer, det har alltid förekommit. men det här är ju ett rent brott mot demokratin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.