Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fem procent av Kirunas befolkning går eller jobbar på skolan” – hör Emilia Töyrä (S), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden, om konsekvenserna när skolan stängs. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Mögeldrabbade skolan i Kiruna stängs – alla 700 elever flyttas

Uppdaterad
Publicerad

Mögel, svamp och en stillastående ventilation tvingar alla elever och lärare att flytta ut från nya Raketskolan i Kiruna. Att reparera skolan kan komma att kosta mellan 25-50 miljoner kronor.

Provtagning efter provtagning har visat att skolan har stora skador som måste åtgärdas.

– Det är värre än vad någon hade tänkt sig, sade skolchefen Viktoria Björklund till SVT i januari.

Skador kopplade till mikrobiell tillväxt eller annan fuktrelaterad problematik har konstaterats i samtliga delar av byggnaden. En hälsoundersökning visar även att medarbetare fått svåra besvär efter vistelse i skolans lokaler.

Alla elever får flytta

Skolchefen har därför fattat beslutet att hela verksamheten ska flytta till andra lokaler under vårterminen 2024.

Det är oklart hur flytten ska gå till, eller vart alla elevgrupper med personal ska flytta.

– Ungefär fem procent av Kirunas befolkning går eller jobbar på den här skolan. Att de ska flytta ut kommer att märkas i samhället, säger Emilia Töyrä (S), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.

”Ska ske under rimliga former”

Anpassad grundskola, förskoleklass och årskurs 1–3 är prioriterade. Men all verksamhet ska finnas i nya lokaler vid höstterminens start 2024.

”Flytten ska ske under rimliga och planerade former, utifrån klok riskbedömning samt långsiktigt hållbart. I fokus är god och hälsosam arbetsmiljö för barn och vuxna, samt elevers kvalitet i utbildningen”.

Miljoner att reparera

Att reparera fastigheten kan komma att kosta 25-50 miljoner kronor. Utöver det tillkommer kostnader för elevtransport och matutkörning till de nya lokalerna.

Skolan har normalt drygt 700 elever och 150 medarbetare men sedan tidigare har 100 elever tvingats flytta ut på grund av problemen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.