Forskare vid Luleå tekniska universitet ska undersöka möjligheten att utvinna både metaller och industrimineral ur en och samma gruva. Det här är en arkivbild från Aitikgruvan. Foto: Krister Larsson/TT

Möjligt att utvinna mer ur befintliga gruvor – enligt forskare

Publicerad

Att utvinna metaller och industrimineral ur en och samma gruva skulle minska mängden avfall och öka den ekonomiska vinsten
Forskare vid Luleå tekniska universitet undersöker de geologiska förutsättningarna att bredda brytningen i befintliga gruvområden.

– Det är helt klart realistiskt – förutsättningarna finns. I Bergslagen skulle det potentiellt gå att bryta industrikalk och sulfidmalmer i samma gruvområde, säger Nils Jansson, forskare i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet och ledare för projektet VectOre, som sker i nära samarbete med metall- och industrimineralindustrin.

Strängare miljökrav

I dag sker brytningen av mineral för framställning av koppar, silver och zink  försig. Ofta helt separat från utvinningen av industrikalkmineral som kalcit och dolomit.

Strängare miljökrav och utdragna tillståndsprocesser bidrar till att gruvbolagen blir allt mer intresserade av att maximera utvinningen i befintliga gruvområden, enligt Nils Jansson.

Men han konstaterar att det finns utmaningar på vägen:

– Industrimineralbranschen investerar inte alls lika mycket i prospektering som metallgruvbolagen. De å sin sida lägger inte lika mycket resurser på att karaktärisera gråberget för att få veta vad som finns där. Här finns mycket att vinna i ett kunskapsutbyte mellan de två branscherna, säger Nils Jansson och fortsätter:

– Det går att producera mer i befintliga gruvor. Jag hoppas att det här projektet ska öka kunskapen om hur det är möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer