”Monterar ned tidningarnas själ”

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter mardrömsbeskedet är stämningen dyster i mediehuset i Luleå.

Förhandlingarna inleds imorgon och Norrbottens medias ledning menar att de stora nedskärningarna vid NSD och Norrbottens-Kuriren ska vara klara vid årets slut.

Enligt journalistklubben handlar det om en nedmontering av den lokala journalistiken eftersom tretton medlemmar berörs av nedskärningen.

Själen försvinner

Bland annat läggs tidningarnas fotoavdelningar ned och alla reportrar ska börja fotografera själva för att förhindra att koncernen går med förlust nästa år, enligt ledningen..

– De säger att det är svårt att argumentera mot siffrorna, men samtidigt kan jag inte förstå hur vi ska fortsätta bedriva en lokal journalistik som attraherar våra läsare och tittare när vi monterar ner det som är tidningarnas själ, bilden, säger Linda Kask, vice ordförande i journalistklubben.

Ingen skillnad

Erik Ranängen, vd för Norrbottens media, anser att de tuffa besparingarna är nödvändiga för att skapa resurser för den digitala överflyttningen.

– Det är inget roligt beslut att avskaffa fotoavdelningarna, även om det var nödvändigt, men jag tror inte att läsarna kommer att märka någon skillnad. Våra medarbetare är lojala och duktiga och brinner för tidningarna, teven och webbarna. De kommer att göra sitt bästa i ur och skur, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrbottens Media sparkar alla fotografer

Mer i ämnet