Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren Moa Grahn om vad den rättsmedicinska undersökningen visar och hur stor vikt de lägger vid själva larmsamtalet. Foto: Polisens förundersökning/Hans Sternlund/SVT

Kvinna brändes ihjäl – äldre man i rätten misstänkt för mord i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds rättegången mot en man i 80-årsåldern som åtalas för mord på sin sambo i en by utanför Gällivare. Enligt åklagaren Moa Grahn är deras tyngsta bevisningen den rättsmedicinska undersökningen och ett larmsamtal där man hör kvinnans rop på hjälp.

Det var i mitten av januari i år som det misstänkta mordet inträffade. Enligt åtalet har mannen hällt brännbar vätska på, eller i närheten, av sin sambo i parets vardagsrum. Därefter har mannen antänt vätskan, varvid en soffa och andra inventarier fattade eld.

Kvinnan fick så pass svåra brännskador att hon avled drygt en månad senare på ett sjukhus i Uppsala, på grund av allmän organsvikt som följd av brännskadorna.

Och under måndagen inleds rättegången mot den misstänkte mannen. Åklagarna yrkar i första hand för mord och i andra hand att mannen ska dömas för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Misstänkte mannen ”ville markera”

I förhör med polisen förnekar den misstänkte mannen brottet. Enligt honom har han hällt ut lite bränsle på golvet och tänt på men uppger att det inte fanns någon fara för någon. Anledningen till detta var att han ville skrämma och markera mot sin sambo eftersom han var less på ”allt tjat”.

SVT:s reporter: ”Känslosamt i rätten”

Mannen säger att hans sambo satt i fåtöljen när han tände på och när han sedan gick iväg för att hämta vatten för att släcka branden, så har hon på något vis hamnat på golvet.

Men åklagarna hänvisar till rättsläkarnas utlåtande och menar att skadebilden talar för att kvinnan satt i soffan när det brann.

Den misstänkte mannen står även åtalad för vapenbrott då han ägt två olika vapen utan att ha rätt till det. SVT:s reporter Hans Sternlund är på plats vid Gällivare tingsrätt för att bevaka rättegången.

– Det blev känslosamt under förmiddagen när ett larmsamtal spelades upp, säger han.

I videon ovan hör du mer om bevisningen mot den misstänkte äldre mannen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Hans Sternlund berätta om larmsamtalet i tingsrätten och varför det rörde upp känslor i salen. Foto: Polisens förundersökning/Hans Sternlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.