Åklagare: ”Kan bli förmildrade omständigheter”

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes rättegången mot en 21-årig kvinna som står åtalad för mord på en före detta pojkvän i Malmberget i somras. Kvinnan erkänner att hon stuckit en kniv i mannen men hävdar att hon inte hade för avsikt att döda honom.

Förhandlingarna som inleddes under måndagen ska pågå i två dagar i Gällivare tingsrätt. Kvinnan är misstänkt för att ha knivhuggit sin före detta pojkvän två gånger i bröstkorgen.

Åklagare Ulla-Carin Lindqvist hävdade i sin sakframställan att kvinnan begått gärningen med uppsåt, men att brottet bör bedömas med förmildrade omständigheter, eftersom mannen har uppsökt den misstänkta kvinnans bostad i avsikt att utöva våld.

Hon yrkar därför på mord i första hand och på dråp i andra.

Hämtade kniv

Mannen ska ha kommit till kvinnans bostad, han skrek och gapade enligt kvinnan, hon bad då mannen att lämna lägenheten men han vägrade. 

Enligt polisförhöret så hämtade kvinnan en kniv från köket och visade mannen kniven och sa att det var sista chansen för honom att lämna lägenheten. När han vägrade högg kvinnan mannen två gånger i bröstkorgen. Mannen hittades senare på gatan utanför bostaden. Han fördes till Gällivare sjukhus där han senare avled.

Erkänner grov misshandel

Den åtalade kvinnan vidhöll under rättegångens första dag att hon stuckit mannen med kniven men att hon inte hade uppsåt att döda honom och förnekar därför mord eller dråp. Hon medger dock vållande till annans död.

Enligt kvinnans advokat bör tingsrätten titta på nödvärnssituationen eftersom kvinnan tidigare ska ha misshandlats och hotats till döds av den före detta pojkvännen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Malmberget

Mer i ämnet