Skidveteranen Lars-Erik Persson på plats i Mora. Här brukar han stanna hela veckan medan loppen pågår. – Det här är någonting som hör till mitt liv. Foto: Privat

Möt 74-åringen som åkt 69 Vasalopp: ”Kan inte avstå”

Uppdaterad
Publicerad

Lars-Erik Persson är 74-åringen som fortsätter åker dubbla Vasalopp. Trots att han fick en hjärtinfarkt förra året.

– Man kan inte avstå från julen och barnens födelsedagar. Man kan inte avstå från Vasaloppet.

Det är lördag förmiddag och Luleåbon Lars-Erik Persson är på väg till Vasaloppets veteranklubb i Mora. Veteranklubben är precis som det låter – en klubb enbart för dem som genomfört minst 30 Vasalopp eller Öppet spår. Förutom ära och vänskap får man även åka med en röd nummerlapp på bröstet.

– Vasaloppet betyder mycket för mig. Jag blir relaxad under den här veckan, säger skidveteranen Lars-Erik Persson.

Vasaloppet i Dalarna

27 mil på sju dagar

Lars-Erik har åkt hela 69 Vasalopp. Totalt 621 mil. Vissa tänker nog: hur är det ens möjligt om man bara är 74 och inte över 100? Men Lars-Erik, som måste ha ben av stål, har ofta åkt tre lopp under Vasaloppsveckan: först Öppet spår två gånger och sedan Vasaloppet.

– Jag är nog ensam i Norrbotten om det. Men jag räknar inte tiden före och efter nyår. Jag räknar tiden före och efter Vasaloppet.

Vägrade sjukhus

I fjol höll det dock på att gå riktigt illa. Lars-Erik planerade att åka tre lopp i rad, som vanligt, men kände redan under första loppet att det gick ovanligt tungt. Men eftersom att det var 24 minusgrader utomhus trodde han att det berodde på kylan – och åldern. Dagen därpå tänkte han åka igen. Men tröttheten gjorde att han tvingades ställa in.

Samma kväll får han ont i bröstet men vägrar åka in till sjukhuset. Han trodde att smärtan bara satt i bröstet, inte själva hjärtat.

– Men vid tolvtiden blev jag tvingad till lasarettet och då såg de att det var en hjärtinfarkt. Så de skjutsade mig till Falun där jag blev opererad, säger skidveteranen Lars-Erik Persson.

”Bra för skruttig 74-åring”

Men trots hjärtinfarkten ger han sig alltså ut igen. Eller. Han har redan gett sig ut. I söndags åkte han de nio milen mellan Sälen och Mora. skillnaden från tidigare år är att han nu ”bara” åker två lopp istället för tre.

– Det gick bra på Öppet spår. Jag körde ju på 7.33 och det är bra för en skruttig 74-åring.

Och i morgon är det dags för de sista nio milen.

– Jag är helt inställd på att det kommer bli ett tungt lopp med nysnö och motvind. Men jag är inte ett dugg nervös.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet i Dalarna

Mer i ämnet