Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet träffar du hundarna Doris och Dumle som hjälper till i klassrummet på Björknäsgymnasiet i Boden. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Möt Doris och Dumle – hundarna som håller ordning på eleverna i Boden

Uppdaterad
Publicerad

Dvärgpudeln Doris är inne på sitt fjärde år som skolhund. När SVT besöker Björknäsgymnasiet i Boden har hon dessutom fått en kollega – blandrasen Dumle. Den här dagen står marknadsföring på schemat.

Under terminerna arbetar Doris två förmiddagar i veckan med runt åtta elever. 

– Hon jobbar för att motivera på olika sätt, det kan vara genom att minska stress och hjälpa elever att komma vidare om de kör fast. Och så skänka glädje, det är också en viktig sak, säger Eva Andersson Hultin.

Hon är matte till Doris, och berättar:

– Vi har inte så mycket fokus på prestation utan det kommer automatiskt när hon sätter igång och jobbar. 

Dumle blir Doris nya kollega 

Flera ungdomar efterfrågar tid med Doris under skoldagarna men tyvärr räcker inte arbetstiden till. Det gav möjlighet för ettåriga Dumle att bli Doris hundkollega. 

Dumle, som är en blandning mellan yorkshireterrier och chihuahua, startade sin utbildning i fredags men har hunnit vara med på skolan flera gånger för att lära känna eleverna.

– Man kan väl säga att han miljötränar, så han har inte några krav på sig egentligen utan får vara med och göra lite roliga trix och vara en promenadkompis. Då får han utvecklas under det här året som han ska utbildas, säger Eva Andersson Hultin. 

Inga pensionsplaner för Doris

Sjuåriga Doris har arbetat på skolan i drygt nio hundår men än finns inga planer på att avsluta deltidstjänsten.  

– När hunden slutar tycka att det är roligt då är det nog dags att gå i pension. Men Doris tycker fortfarande att det här är jätteroligt. Hon älskar sitt jobb, det är väldigt tydligt.

Se hur en arbetsdag för hunden Doris kan se ut i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.