”Julen handlar inte om att ha mest lampor och ljus tända”

Uppdaterad
Publicerad

I mörka december står fasadbelysningar och julbelysningar på dygnet runt. Men det finns sätt att spara energi och leva klimatsmart.

Vi har mött Andreas Wahlström som med sin familj sen en tid tillbaka lever klimatsmart.

I december står julgranar, julstjärnor och fasadbelysningar tända i princip dygnet runt. Och jag som reporter är väl inte bättre själv heller. Men det går att minska sin elförbrukning även om decembermörkret tycks kräva mer och mer ljus av olika slag.

”Behöver inte se som rymdskepp”

Andreas Wåhlström har deltagit i projektet Be Change där hans familj minskade sin förbrukning av energi och koldioxid. Han har ett råd till alla oss som har julstjärnor och fasadbelysningar tända dygnet runt.

Val 2018 – Klimat

– Man behöver inte over do it. Huset behöver inte se ut som ett rymdskepp utan lagom, säger Andreas Wåhlström.

Bryta dåliga vanor

Projektet Be Change gick ut på att minska sina utsläpp av koldioxid. Andreas koldioxidförbrukning låg på 15 ton om året när projektet startade. Nu är han nere på lite drygt två ton.

Familjen på två vuxna och tre barn bytte sina två bensinbilar till en elbil och elcykel. Man reser inte längre med flyg och familjen äter vegetarisk mat. Och när det gäller julen finns det saker man kan göra för att minska energiförbrukningen.

I klippet får du tips av Andreas Wåhlström om vad du kan göra för att bli mer klimatsmart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – Klimat

Mer i ämnet