Den nya ordföranden i  Beowulf Mining – Göran Färm – träffade på onsdagen Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S).

Möte inför planerna på gruvöppning i Kallak

Uppdaterad
Publicerad

På fredag ska länsstyrelsen ge sitt yttrande om framtiden för gruvan i Kallak. Inför beskedet träffades i dag kommunledningen i Jokkmokk och gruvbolaget Beowulf Mining.

– Vi hoppas att länsstyrelsen kommer att fatta ett positivt besked på fredag. I Jokkmokk behöver vi alla verksamheter som vi kan få hit. Vi är en liten kommun till invånarantalet men stor till ytan och vi tror att både rennäring och gruvverksamhet får plats, säger kommunalrådet Robert Bernhardsson (S).

”Gruvbolaget ska bli mer svenskt

Den nya ordföranden i  Beowulf Mining – Göran Färm – såg dagens besök i Jokkmokk som ett första steg att bekanta sig med kommunens ledning.

– Vi är framför allt här för att träffa kommunen och för att ha vårt styreslemöte. Företagets tanke är att vi ska bli mer och mer svenskt och därför har jag blivit ny styrelseordförande, säger han.

Tror gruvan är igång inom fem år

Ni blir inte avskräckta av det som har hänt i Pajala?

– Det är snarare så att vi försöker lära av deras misstag. Vi gör omfattande riskanalyser. Vi har gjort och vi kommer att göra ännu mer. Framtiden för svenskt gruvnäring är att göra verksamheten så hållbar som möjligt och därför vill vi få till en dialog med samerna, säger Göran Färm

Tror ni fortfarande på en lönsam gruva i Jokkmokk?

– Ja, det gör vi. Gruvan är förmodligen igång om fyra, fem år , säger han

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet