Här kliver passagerarna på planet på tidig morgon i Kiruna. Foto: Privat. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Motor började brinna i SAS-plan – tvingades nödlanda

Uppdaterad
Publicerad

SAS morgonflyg från Kiruna till Stockholm tvingades nödlanda – efter att motorn började brinna i luften. Planet fick nödlanda i Luleå.
– Motorn exploderade, säger passageraren Stefan Wellbrandt från Järfälla.

OBS! Denna artikel publicerades den 28 september 2018.

Det är SAS avgång 06.05 från Kiruna som drabbats. Enligt SAS befann sig ett hundratal passagerare ombord på planet, som var av den mindre modellen.

– När vi kom upp på maxhöjd och de skulle börja gå ut med kaffe så small det till två gånger, säger Stefan Wellbrandt och fortsätter:

– Jag satt precis bakom vänstra motorn. Efter smällarna började den brinna och det kom en låga ur den, säger han till SVT.

Därefter stängdes motorn av och planet flög till Luleå med bara en motor.

– Personalen på planet var bra och gav oss info om vad som hände, berättar han.

Hur reagerade folk?

– Det var väldigt blandat, någon började grina, några var helt lugna. Men det var ingen jättepanik, säger Wellbrandt, och berättar att planet var av modell 737-600.

– Jag satt snett bakom motorn, den vänstra, när det small till. Då kom det eldsflammor ur motorn, säger passageraren Stefan Wellbrandt. Foto: SVT

”Tekniskt fel på ena motorn”

Enligt SAS presstjänst var det ett tekniskt fel på motorn.

– Det var ett plan som fick göra en säkerhetslandning. Det var ett tekniskt fel på ena motorn, säger Freja Annamatz på SAS presstjänst.

Det small och började brinna?

– Jag har inga sådana uppgifter. Kaptenen har pratat med alla passagerare. De ska få flyga vidare och kommer att landa strax efter 11 på Arlanda, säger Freja Annamatz på SAS.

Planet kommer nu att stå kvar på Luleå airport och genomgå en teknisk undersökning för att undersöka vad som orsakat händelsen.

”Man är skakig”

SAS skickade upp ett nytt plan till Luleå som kunde flyga passagerarna till Stockholm. Inga andra avgångar påverkas under dagen.

– Det känns sådär att kliva på ett nytt plan efter det här. Man är ganska skakig, det var dramatiskt. Men det kommer nog gå bra, säger Stefan Wellbrandt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer