Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du familjens Winblad von Walters tillvaro med multisjuka Eija – och hur striden med Bodens kommunen drabbat dottern. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Multisjuka Eija nekades förskoleplats i Boden – nu får kommunen skarp kritik

Publicerad

Familjen Winblad von Walter har tagit strid mot Bodens kommun flera gånger – en strid för multisjuka dottern Eija och hennes rätt till personlig assistans och förskola. Familjen vann i förvaltningsrätten men kommunen har inte återöppnat ärendet om förskoleplatsen.

– Att en domstol upphäver ett beslut innebär att beslutet inte länge existerar, säger Justitieombudsmannen och riktar skarp kritik mot kommunen.

Upprepade gånger har familjen Winblad von Walter fått rätt i förvaltningsrätten vid sina överklaganden, så även denna gång. Men de många och långdragna processerna har tärt hårt både ekonomiskt och psykiskt.

I oktober 2019 ansökte familjen om förskoleplats för sin multifunktionshindrade dotter Eija. Familjen fick avslag från kommunen med motiveringen att vistelse i barngrupp inte var ett alternativ för dottern.

– Kommunens hantering av det här är inte rättssäkert, säger pappa Mattias Winblad von Walter.

Kommunens beslut stred mot skollagen

Familjen överklagade och fick rätt igen, då förvaltningsrätten upphävde beslutet den 23 april 2020. Enligt rätten stred beslutet mot skollagen. Trots detta lät Bodens kommun bli att återöppna ärendet.

– Vid det laget menade kommunen att vi inte hade lämnat in någon ansökan, att vi måste ansöka på nytt. Hela den här historien visar ju hur Bodens kommun fattar beslut lättvindigt. De har inte kunskap om vilka rättigheter man har vid särskilda behov och det känns väldigt rättsosäkert, säger Mattias Winblad von Walter.

Bristande handläggning

Bodens kommun får också kritik av Justitieombudsmannen (JO).

”Det är anmärkningsvärt. Att en domstol upphäver ett beslut innebär att beslutet inte länge existerar. Det betyder också att det ärende som inleddes genom ansökan inte är avslutat. Ärendet borde därför ha återupptagits. Nämnden förtjänar därför kritik för den bristande handläggningen av ansökan om förskoleplats efter förvaltningsrättens dom” skriver JO i ett utlåtande.

Eijas pappa välkomnar kritiken men är inte övertygad om att det förändrar något.

– Det blir så klart en slags upprättelse men kommunen verkar göra samma felaktiga bedömningar ändå. Det blir en ständig oro för vad som ska komma härnäst, säger han.

Kommunen ska se över sina rutiner

SVT har pratat med Bodens kommun som bemöter kritiken.

– Vi tar åt oss av den och ska se över våra rutiner kring handläggningen av den här typen av ärenden. Och skulle jag träffa familjen skulle jag säga det till dem, säger Petronella Sirkka, verksamhetschef för förskola och grundskola i Boden.

Hon fortsätter:

– Jag kan förstå att det varit jobbigt för dem men det är inte något jag vill kommunicera via media.

Pappan: Kommunen har inte hört av sig

Enligt familjen har ingen från kommunen hört av sig efter domen i förvaltningsrätten.

– Vi har inte fått någon ursäkt, säger Mattias Winblad von Walter.

Eija missade ungefär ett år i förskolan på grund av Boden kommuns avslag – i dag går hon ettan i särskolan.

I videon ser du familjens tillvaro med multisjuka Eija och hur striden med kommunen drabbat dottern.

Eija med pappa Mattias Winblad von Walter. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer