Här spelas tv-spelsklassiker – av symfoniorkester

Uppdaterad
Publicerad

Har du spelat dataspel eller tv-spel så kanske du kommer ihåg musiken till spelen. En som tagit fasta på den är Luleå symfoniorkesters dirigent Cristian Feivik. Vi var med på en repetition inför premiären på Kulturens Hus i Luleå.

Cristian Feivik kallar konserten för ”After Work Video Game Classics”. Det handlar om musik från bland annat ”The Legend of Zelda”, ”World of Warcraft”och ”Super Mario” men också från flera nyare spel. Välkänd musik för de som spelat, men var musiken kommer ifrån och vem som komponerat är det få som tänker på.

– Det man kanske inte tänker på är att det ibland är symfoniorkestrar som spelar den musik man hör. När man hör på tv eller läser i tidningen att det ska vara en tv-spelskonsert med en symfoniorkester så upptäcker man att det är ju de som brukar spela den här musiken, säger Cristian Feivik.

Naturlig del av repertoaren

På de stora klassiska scenerna runt om i världen och i Sverige har spelmusiken etablerats som en naturlig del av repertoaren och det blir en kväll för både oerfarna och redan frälsta tv-spelsentusiaster.

– Musiken till de stora spelen idag framförs ju av de allra bästa symfoniorkestrarna i världen och alla lyssnar till den, oavsett om man vet om det eller inte, säger Cristan Feivik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.