Hör kriskommunikatören om hur Gällivare gick från sämst i klassen – till bäst i klassen. Foto: SVT

Gällivare drabbades hårdast i länet – så reste sig kommunen

Uppdaterad
Publicerad

I juni blev det krisläge i Gällivare när coronaviruset härjade som värst. Kommunen meddelade att det var en okontrollerad och samhällsfarlig spridning av covid-19 och stängde ner delar av samhället. Sex månader efter krisläget menar Gällivare kommun att man faktiskt lärde sig något.

Den 17 juni står SVT Norrbotten utanför Gällivares kommunhus tillsammans med den före detta kommunikationsansvariga i krisledningsgruppen, Stefan Nieminen.

– Vi är på väg in i ett mycket allvarligt läge, konstaterar han till vår reporter.

”Skitåret” 2020 i Norrbotten

Länstrafiken slutade köra till centralorten

Och han hade rätt. Snabbt efter uttalandet sattes mycket på paus. Kommunen stängde ner fritids-och kulturanläggningar, länstrafiken körde inte in med bussarna till samhället utan stannade på en rastplats utanför centrala Gällivare.

– Vi blev tvungen att vidta åtgärder och vi gjorde det framgångsrikt, säger Stefan Nieminen, före detta kommunikationsansvarig.

Nystedt berömde Gällivare

Under en tid hade Gällivare länets högsta antal smittade sett till befolkningen och det var många med covid-19 som låg på sjukhus i Norrbotten med kopplingar till coronasmittan i Gällivare.

Under andra vågen har viruset tagit ny fart i Norrbotten – men Gällivare ser ut att ha klarat sig bättre den här gången när det gäller antalet konstaterade fall. Även smittskyddsläkaren Anders Nystedt har upprepade gånger berömt kommunen.

– Det blev en rejäl väckarklocka för oss i somras. Ska man hitta något positivt så är det att vi har blivit bättre på att följa restriktionerna. Vi har ett helt annat läge idag – från sämst i klassen till bäst i klassen.

I videon ovan berättar han mer om hur sommaren 2020 var i Gällivare kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Skitåret” 2020 i Norrbotten

Mer i ämnet