Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Myggen plågar Övertorneåborna – se hur Roland Kemppainen försöker skydda sig. Foto: Filip Hannu/SVT

Myggen svärmar i Övertorneå – kommunalråd vill stämma staten

Uppdaterad
Publicerad

Det spås en myggrik sommar och i Övertorneå debatteras biologiska medel flitigt. Byn kryllar av blodsugare – men istället för miljoner på bekämpning vill kommunalrådet stämma staten.

Efter fjolårets översvämningar längst Torneälven förutspåddes en mygginvasion. Den uteblev och istället ser det ut som att tornedalingarna får fäktas mot myggen den här sommaren.

– På två veckor har två behållare fyllts (10 000 mygg). Det brukar ta en månad, säger tidigare kommunalrådet Roland Kemppainen (FS).

Övertorneåbo: ”Hemskt i centrum”

I sociala medier splittras Övertorneåbor i frågan: Härda ut eller drastiska åtgärder?

Användare skriver: ”Ber på mina bara knän!!!!” och ”I centrum är det hemskt”.

Andra menar att biologiska medel är fel väg att vandra.

”Inte kan vi slåss mot naturen. Att spraya giftigt medel är inte bra.”

Toppolitiker oense

Kemppainen menar att kommunen behöver göra mer.

– Jag tycker att det hade varit värt det. Det är så olidligt, säger han.

Övertorneå är en av platserna i Sverige där biologiska medel mot översvämningsmygg skulle kunna vara aktuellt.

Men nuvarande kommunalrådet, Tomas Mörtberg (C), menar att de redan har vidtagit stora åtgärder och att bekämpningen är för dyr.

Vill stämma staten

Istället för att satsa sex miljoner på biologiska medel vill Mörtberg stämma staten för en gammal ”miljösynd” – hör mer om det i klippet.

Ïstället för en bro har Trafikverket byggt en vattenbank vid svenskfinska gränsen och myndigheten håller själv med om att lösningen inte är optimal.

– Vi begår inte något miljöbrott i nuläget. I länsstyrelsens beslut från 2016 konstaterar man att tidigare beslut av Finsk-svenska gränsälvskommissionen är giltigt, och anläggningen är lagligförklarad, svarar Mikael Sundvall, enhetschef på Trafikverket.

Trots det arbetar de för att få fram en bättre lösning.

– Att anläggningen är lagligförklarad betyder inte att det är en bra lösning ur miljösynpunkt. Det är därför vi nu försöker hitta en som är bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.