Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Norrbotten har fått in både bilder och filmer från det spektakulära ljusfenomenet. Se hur det såg ut i Luleå och Älvsbyn i videon ovan. Foto: Ulrika Johansson

Mystiskt ljusfenomen i norra Sverige – kan vara raket

Uppdaterad
Publicerad

Ett annorlunda ljusfenomen syntes på himlen i stora delar av Norrbotten och norra Västerbotten på torsdagskvällen. Ulrika Johansson i Älvsbyn blev vittne till hur ”klotet” växte på himlen.

– Det var lite otäckt när det stannade över sjön och man började tänka – är det ett ufo?

Det var vid 22-tiden på torsdagskvällen som ljuset plötsligt dök upp på himlen. Ulrika Johansson stod på en bro, längs väg 94 i Vistträsk by i Älvsbyns kommun, med sin kompis Jennie för att fotografera norrsken – när ett helt annat himlafenomen dök upp över himlen.

– Först var det ganska vagt men sedan växte klotet. Det syntes att det var något slags spår bakom det. Klotet stannade sedan till över sjön och då blev det lite scary. Vi fick lite för mycket fantasier där i mörkret också, säger Ulrika Johansson och skrattar.

Boll med aura runt sig

Hon beskriver ljusfenomenet som en slags boll som lyste starkt med en aura runt sig. Efter ett par minuter försvann alltihop och lämnade en dimma efter sig.

– Min kompis Jennie kollade då med sin man och pratade om att det kunde vara någon slags raketuppskjutning, säger Ulrika Johansson.

Ljusspår efter raketuppskjutning

Och Jennie och hennes man verkar ha rätt. Enligt Eric Stempels, astronom vid Uppsala Universitet, är det inte ett föremål som härstammar från rymden som skapade ljusfenomenet.

– Det vi ser är ett ljusspår på himlen som dras efter en raketuppskjutning, säger han till Aftonbladet.

Han förklarar att ljusfenomen skapat av en rymdsten endast varar några sekunder, till skillnad från ljusspåren från raketer.

– Det här är inte ovanligt i den norra delen av Sverige. När man gör uppskjutningar, speciellt från USA, så ligger banan delvis över den nordliga delen av Sverige, säger Stempels.

Ufo-expert: Kan vara rysk uppskjutning

Clas Svahn, journalist på Dagens Nyheter och vice ordförande för den ideella organisationen Ufo-Sverige, skriver på sin Facebook att mycket tyder på att det rör sig om en rysk uppskjutning från Plesetskkosmodromen.

Så här såg det mystiska ljusfenomenet ut från en bro i Vistträsk by. Foto: Jennie Roslund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.