Kommunalrådet Niklas Nordström (S) tror stenhårt på toppmöten i N6

N6 toppmöten – ”De största städerna måste växa”

Uppdaterad
Publicerad

Världspolitiken har G7 och G20. Norrland har sedan ett drygt år tillbaka N6 – återkommande toppmöten mellan sex kommuners politiker och tjänstemän.

För en vecka sedan hade N6 möte för att ”stärka och synliggöra det moderna och kreativa norra Sverige.” som det står i avsiktsförklaringen.

20 politiker och tjänstemän från Luleå, Skellefteå, Sundsvall, Umeå, Örnsköldsvik och Östersund var på plats.

”Inte bara glesbygd”

Sex norrlandskommuner av totalt 54 är med i N6-initiativet och det finns de som pratar om storhetsvansinne och en floskelfabrik.

Men kommunalrådet Niklas Nordström (S) tror stenhårt på toppmöten i N6.

– Det är de sex största kommunerna i Norrland som är med och här bor de flesta människorna också. Det allra viktigaste för fortsatt utveckling är att de största kommunerna bygger attraktiva stadskärnor,

Han menar att det inte handlar om att utesluta kommuner från samarbetet, utan att ta sitt ansvar för tillväxt och utveckling i de sex största städerna.

– Vi sex kommuner måste gemensamt sätta en bild av Norrland som inte bara är glesbygd och avfolkning, utan även stora städer med kreativ miljö och utveckling som måste växa. Då gör länen det också.

”Trist inställning”

Niklas Nordström tycker inte om den raljerande tonen mot N6 toppmöten.

– Det är en ganska trist inställning att det alltid ska gnällas på den som gör något. Vi gör något för att förbättra bilden av norra Sverige så att människor kan bo kvar. Vad gör de som kritiserar?

Piteås kommunalråd Helena Stenberg har hört talas om N6-initiativet.

– Jag tycker att Piteå har mycket att bidra med i många sammanhang, men vi är i inte med i det här samarbetet. Jag vet för lite om vad som diskuteras på mötena för att ha en bestämd uppfattning  men rent generallt är samverkan för Norrland alltid bra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.