Utflykten blev dramatisk när sällskapet fick kämpa för att rädda en älg ur vattnet. Foto: Privat

Här räddar de den drunknande älgen med lasso

Uppdaterad
Publicerad

När Helena Länta i Jokkmokk var ute i närheten av Tjåmotis upptäckte hon att en älg gått genom isen och höll på att kämpa för sitt liv. Då bestämde hon och hennes sällskap sig för att försöka rädda älgen ur vattnet.

Det var under söndagen som Helena Länta genom en kikare såg att två stora älgar stod ute på en udde. Hon la ifrån sig kikaren en stund och när hon sedan kollade igen såg hon att den ena älgen hade gått genom isen. Vilket P4 Norrbotten var först att rapportera om.

– Första instinkten var att ”jag kan inte bara stå här och titta på när älgen drunknar, vi måste göra någonting”, så jag ringde kompisar och mina barn som hämtade skotrar och körde järnet, säger hon.

”I början kändes det omöjligt”

När de kom fram upptäckte de att även den andra älgen hade hamnat i vattnet. Då hade den ena redan drunknat.

– Vi gjorde allt vi kunde, samtidigt var vi rädda att själva hamna i isvaken, säger Helena Länta.

De kastade lasso och försökte fånga in älgen som vid tillfället var väldigt stressad.

– Till en början kändes det nästan omöjligt, men så tittade min man på älgen och sa högt ”kom hit nu så ska vi hjälpa dig” och då började den simma mot oss och la upp huvudet på isen så vi kunde kasta lasso.

Började massera älgen

Till slut lyckades de dra upp älgen på isen med hjälp av skoter. När den kom upp på land var den i fullständig chock.

– Vi började massera den och efter ett tag försökte vi knuffa upp den, då reste den sig och tittade på oss. Den var yr men efter ett tag började den gå igen, det var jättefint att se, berättar Helena Länta.

Foto: Privat

Dagen efter tänker hon fortfarande på mötet.

– Jag är chockad över att vi lyckades. Jag jagar älg, men det kändes självklart att rädda den. Såhär efteråt tänker jag på att vad som helst hade kunnat hända, men som tur var blev det ett lyckligt slut, säger hon.

Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.