Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ser du när bordercollien Ulla briljerar i hinderbanan med sina skräddarsydda glasögon. Foto: Johanna Mattila/Privat/Erica Larsson/SVT

Närsynta Ulla snubblade över hindren – med hundglasögon ser hon igen

Publicerad

När agilityhunden Ulla började riva hinderbanorna gick matte till botten med problemet. Bordercollien led av närsynthet – men med specialslipade linser för dykare ser tiken klart igen.

– Ulla älskar det här, inte ska hon behöva gå i pension då, säger Johanna Mattila.

Mörka moln har skingrats och solen skiner när SVT Norrbotten träffar finländskan Johanna Mattila i gränsstaden Haparanda/Torneå. Hon har varit aktiv inom agility sedan början av millenieskiftet och engagemanget har bara växt sig större.

När Johanna bestämde sig för att tävla på nationell nivå blev hon matte till bordercollien Ulla. De första åren gick som en dans men sedan hände något. Ulla började hoppa för tidigt (”early take-off syndrome”) och landade på hindren istället.

– Jag tog henne till flera undersökningar och veterinärerna trodde först att det var muskulärt. Men det visade sig att hon hade problem med synen, säger Johanna Mattila.

Specialslipade linser för dykmask

I Finland fanns det tidigare ingen möjlighet att undersöka hundars djupseende. Men när en klinik i Kyrkslätt (Kirkkonummi) införskaffade ett retinoskop – en apparat som screenar ögats behov av korrektion – åkte ekipaget dit och Ulla fick diagnosen myopi, i folkmun närsynthet.

–  Då köpte jag hundsolglasögon och kontaktade en bekant som anpassar linser för dykmask. Genast började det gå bättre, säger matte.

Det fungerar för Ulla, men det finns ändå ett moln på himlen.

– I dag gör hon betydligt färre felbedömningar. Men det gör ont att vi inte får tävla.

Får inte tävla på grund av glasögonen

I Finland gäller nämligen liknande tävlingsregler som i Sverige. Krasst kan man beskriva det som att en deltagande hund inte får vara utsatt för en åtgärd som otillbörligt kan påverka exempelvis prestation, reaktion eller yttring av skada eller sjukdom – i Ullas fall glasögonen.

Men hund och matte tänker inte ge vika för ännu ett hinder.

– Ulla älskar det här och jag älskar Ulla. Hon har accepterat glasögonen och då ska hon inte behöva gå i pension. Jag ska kämpa och ansöka om dispens!

Se klippet ovanför när Ulla briljerar i hinderbanan med sina skräddarsydda glasögon.

* Yle och Haparandabladet var före SVT att berätta den här historien

Ulla och Johanna Mattila ligger i hårdträning och hoppas få tävla igen. Just nu är det faktiskt glasögonen som står i vägen för det. Foto: Erica Larsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer