Nattlig husflytt i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Sent under onsdagskvällen rullade det första kulturhuset mot Kirunas nya centrum. Många Kirunabor följde husflytten trots den sena timmen.

Klockan 22.00 satte den gamla Länsmannabostaden fart från sin tidigare position nära det gamla stadshuset. Den flyttades efter Kirunas huvudstråk Hjalmar Lundbohmsvägen där trafiklysen och trafikbågar hade monterats ned efter hela sträckan.

Många Kirunabor var ute i den sena kvällen för att se flytten av den 240 ton tunga byggnaden. SVT fångade husflytten vid elvasnåret då den hade hunnit halvvägs på sin resa mot den nya platsen vid gamla skjutbanan vid Kirunas nya centrum.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Huset är det första som flyttar österut mot nya centrum – men det åttonde kulturhuset som flyttas från Kiruna i år. De övriga sju, bland annat Hjalmar Lundbohmsgården, har flyttats till Luossavaara.

Länsmansbostaden byggdes 1906 och räknas som LKAB:s 99:e byggnad i ordningen. Den uppfördes som bostad åt Kirunas första riktiga polisman, Carl August Olsson som var omtalad som en redig man med hårda nypor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet