Foto: Carl-Johan Utsi/ LaponiaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Naturvårdsverket vill tillåta rovdjursjakt i nationalparker

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket föreslår att regeringen ändrar jaktförordningen så att det blir möjligt att i nationalpark att skrämma eller döda stora rovdjur. Anledningen är att förhindra angrepp på ren.

Enligt dagens regler får ett tamdjurs ägare eller vårdare under vissa förutsättningar skrämma eller döda rovdjur för att förebygga eller avbryta angrepp utan att ett särskilt beslut om skyddsjakt krävs.

Men idag är den sortens jakt inte tillåten i nationalparker. Naturvårdsverket vill därför ändra jaktförordningen.

– Framförallt är det en viktig principiell fråga för renskötare som har djur i nationalparksområden. Att om det händer har de möjlighet att förhindra eller avbryta ett rovdjursangrepp, säger Ola Larsson, projektledare Naturvårdsverket.

Underlätta för renskötare

Eftersom renskötare i en nationalpark saknar rätten att döda rovdjur för att skydda ren vid rovdjursangrepp anser Naturvårdsverket att bildandet av en nationalpark försvårar renskötseln i ett område.

– I Norrbotten finns det många stora arealer och det skulle förbättra renskötarnas möjligheter att freda sina renar, säger Ola Larsson.

Påverkar inte rovdjurens bevarandestatus

Det är relativt sällsynt att rovdjur dödas med stöd av 28 § jaktförordningen för att skydda ren. Därför menar Naturvårdsverket att förändringen av jaktförordningen inte påverkar rovdjursarternas bevarandestatus eller jaktens omfattning i nationalparker i stort.

Den direkta orsaken till förslaget är att det just nu pågår ett arbete med att bilda en nationalpark i området Vålådalen-Sylarna-Helags i Jämtlands län där de berörda samebyarna krävt möjlighet till skyddsjakt i en framtida nationalpark.

– Men om beslutet går igenom kommer det även påverka de nationalparker som redan finns idag. Jag hoppas att vårt ställningstagande ger resultat, säger Ola Larsson. 

Norrbottens län:

Vadvetjåkka

Abisko

Stora Sjöfallet

Padjelanta

Sarek

Muddus

Pieljekaise

Haparanda skärgård

Västerbottens län:

Björnlandet

Västernorrlands län:

Skuleskogen

Jämtlands län:

Sånfjället

Dalarnas län:

Töfsingedalen

Gävleborgs län:

Hamra

Dalarnas län:

Fulufjället

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer