• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Nazismen i norr ”ökar närmast explosionsartat”

Uppdaterad
Publicerad

De nazistiska aktiviteterna i Norrbotten och Västerbotten ökar stort och 2016 ser ut att bli något av ett rekordår. Det visar en granskning som Norran och VK gjort där man granskat Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

I en artikelserie har VK och Norran granskat och kartlagt den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen – såväl aktivisterna bakom och de aktiviteter som genomförts i Norrbotten och Västerbotten det senaste året.

Explosionsartad utveckling i norr

Tidningarna har kartlagt det så kallade Näste 6 som är nordiska motståndsrörelsens avdelning i norr och som styrs från Skellefteå. Granskningen visar att utvecklingen i norr är ”närmast explosionsartad”. Det handlar till stor del om propagandaspridning men även om föreläsningar och utbildning i självförsvar. Vad de olika aktivisterna gör läggs ofta ut på organisationens hemsida i form av så kallade kamprapporter.

Vålds- och hatbrott

Trots att NMR är ”en starkt sluten, hierarkisk organisation, vars medlemslistor är hemliga” har ett fyrtiotal personer i Norrbotten och Västerbotten identifierats, personer som på olika sätt engagerar sig i den så kallade ”nordiska kampen”. Sjutton av dessa har engagerat sig i organisationen det senaste året, av dessa är sju bosatta i Norrbotten (se faktarutan nedan). Flera av personerna är dömda för våldsbrott och hatbrott.

Våldsam organisation

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (tidigare Svenska motståndsrörelsen) har avdelningar i samtliga nordiska länder utom Island och är enligt Expo Sveriges våldsammaste nazistorganisation. Säpo har tidigare benämnt organisationen som ett av Sveriges största hot mot landets inre säkerhet.

Här är nazisterna i Norrbotten

Man 42, uppvuxen i Överkalix men bor i Skellefteå. Nazistledare för Nordiska motståndsrörelsens näste 6 i Norr- och Västerbotten. Säkerhets- och it-ansvarig för svenska motståndsrörelsens tidning nordfront.se. Dömd för flera vålds- och hatbrott.

Man, 29. Luleå. Mångårig aktivist inom den nazistiska miljön. Dömd ett flertal gånger för bland annat grov misshandel, hets mot folkgrupp och brott mot knivlagen. Har avtjänat flera fängelsestraff för en rad våldsbrott med rasistiska förtecken.

Man, 26, Luleå. Aktiv på Motgifts nätforum. Ej dömd.

Man, 27, Piteå. Deltog på nordiska motståndsrörelsens demonstration i Borlänge i maj. Dömd för bland annat hot mot tjänsteman och brott mot knivlagen.

Man, 22 , Luleå. Har deltagit i flera uppmärksammade demonstrationer knutna till nordiska motståndsrörelsen. Dömd för bland annat en nazisthälsning under en demonstration i Umeå 2013 och har åtalats misstänkt för inblandning under kravallerna i Kärrtorp samma år men rättegång har inte kunnat hållas då han håller sig undan.

Man, 26, Luleå. Aktiv på Motgift.

Man, 27, Älvsbyn. En av de mest kända aktivisterna inom nordiska motståndsrörelsen. Dömd för bland annat vapenbrott och flera fall av misshandel.

Man, 38, Luleå. Ska ha varit med och startat upp nätverket Nationell-Norrland år 2006. Sympatiserar numera med nordiska motståndsrörelsen. Dömd för bland annat en misshandel med rasistiska förtecken.

Källa: Norran och VK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.