Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Nazuk Turdieva som tävlar i ”Sveriges Mästerkock”. Hemmakocken har tidigare deltagit i SVT:s ”Bäst i köket” och den tävlingen vann hon tillsammans med sin familj. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Nazuk Turdieva från Boden vässar knivarna igen – vill bli Sveriges nästa mästerkock

Uppdaterad
Publicerad

I december 2021 vann familjen Turdieva från Boden SVT:s mattävling ”Bäst i köket”. Och under vintern tar dottern Nazuk plats i rutan igen för att visa upp sina kulinariska kunskaper i TV4:s ”Sveriges mästerkock”.

– Det har krävts en del övertalning innan jag sökte men till sist kände jag att livet är för kort, jag kommer att ångra mig om jag inte gör det, säger hon. 

Nazuk Turdieva, 29, knockade juryn i Sveriges mästerkock med sina uiguriska anrättningar i kvalet. Hon tog sig vidare till Topp-12 och under onsdagen sändes säsongens första deltävling.

Där presenterade hon sin norrländska sida och serverade en renfilé med en smörig blåbärssås och picklade kantareller. Återigen tog hon juryn med storm och vann utmaningen – men den här gången med familjens stöd på distans.

– Jag har tidigare visat mat från mitt ursprung, uigurisk mat. Men då kände jag att jag är ju ändå uppvuxen i Norrbotten så jag ville visa den norrländska sidan av mig. Och då blev det ren,  säger Nazuk Turdieva.

Drömmarna kring matlagning

Bodensaren jobbar som svetsare på heltid och på sidan om driver hon en enskild firma som erbjuder catering. I framtiden är drömmen att arbeta med mat på heltid men att driva restaurang är inte intressant för Nazuk, hör mer om det i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.