Nej till sex på arbetstid

Publicerad

Det blir inget sex på betald arbetstid för de anställda i Övertorneå kommun. Politikerna säger nej till förslaget att personal ska få använda sin friskvårdstimme till att ha sex.

– Jag tycker inte att en arbetsgivare ska vara med och bestämma när arbetstagare ska ha sex. Det är inte kommunens sak att lägga sig i, säger kommunalrådet Tomas Vedestig, som representerar Övertorneå Fria Alternativ (Öfa).

Hoppades på fler födslar

Det var i februari som socialdemokraten Per-Erik Muskos skrev en motion där han föreslog att kommunen skulle erbjuda personalen sex på arbetstid. Motiven var två – dels höll han fram att ”sex är en ypperlig motionsform” och att Övertorneå kommun behöver göra någonting åt födelseunderskottet.

– Det är väl bra att man kan gå hem på dagtid och få en extra timme till sex när inte barnen är hemma. Folk i dag har så pressade livscheman och sex har blivit en bristvara för många, sa Per-Erik Muskos till SVT Nyheter Norrbotten.

”Ska stämma på många plan”

Men kommunalrådet Tomas Vedestig tar fler faktorer i beaktande:

– Det gäller att båda kan komma hem samtidigt från sina jobb...och det ska ju så att säga stämma på så många andra plan också när det gäller denna form av aktivitet...

Förslaget om att låta kommunalt anställda nyttja en friskvårdstimme för sex har väckt stor uppmärksamhet.

– Jag vet inte hur många journalister från en rad olika länder som har intervjuat mig. Till och med BBC hörde av sig och Donald Trump har nämnt förslaget, säger Tomas Vedestig.

Trött på uppmärksamheten

Du låter lite trött på det hela?

– Förslaget har taget energi och fokus från andra viktiga politiska frågor i Överorneå kommun. Och jag tror inte att någon skaffar barn för att de har en friskvårdstimme då de kan ha sex.

Men är det inte bra med nytänkande förslag?

– Jo, men det här har satt stor press på tjänstemän och politiker. Man kan ju väcka frågor mer stillsamt på ett kommunstyrelse möte, tillexempel, säger Tomas Vedestig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer