Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Personalen hade sår i ansiktet och blåmärken på hela kroppen” – hör om dramat på Sävastgården då en flicka höll två anställda som gisslan. Foto: SVT, illustration: Truls Wallin/SVT Design

Personal nekade ungdom wifi på Sävastgården – hölls gisslan i två timmar

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha blivit nekad wifi-uppkoppling gick en ungdom till attack och höll två anställda på Sävastgården som gisslan. Först två timmar senare lyckades de larma om hjälp.

– Vi kommer att vidta åtgärder för att säkerställa att det inte händer igen, säger institutionschefen.

Sävastgården i Boden är Sis-hemmet Johannisbergs enhet för unga flickor med psykosocial problematik, kriminalitet och/eller missbruk.

I februari urartade situationen på en av avdelningarna då en ungdom lyckades övermanna personal och ta ifrån dem deras larmtelefon.

De misshandlades, och enligt anmälan till Arbetsmiljöverket ska personalen ha fruktat för sina liv. Två andra ungdomar och en gömd mobiltelefon blev räddningen för de två anställda.

Det har vid flera tillfällen framkommit kritik mot Sävastgården både från inskrivna flickor och från föräldrar.

I videoin berättar en boende på Sis-hemmet och reportern om händelseförloppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.