Jonas Stålnacke med familj är bosatt i Svappavaara knappt fem mil från Kiruna. När han sökte lägenhet för sin son som skulle börja skolan i Kiruna fick han veta att de bor för nära.

Nekas bostad för sin son – bor för nära

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Stålnacke bor med sin familj i Svappavaara, knappa fem mil från Kiruna. När han sökte lägenhet för sin underåriga son i Kiruna fick han veta att de bor för nära.

Skolelever i Kirunas byar som har långt till skolan i Kiruna omfattas av ett undantag hos det kommunala bostadsbolaget Kirunabostäder. Deras föräldrar kan tilldelas en lägenhet som de upplåter till barnet samtidigt som de själva fortsätter vara skrivna i byn i Kiruna kommun.

Det handlar i de allra flesta fall om gymnasieelever.

Blir borta 11 timmar per skoldag

Jonas Stålnackes son går i nionde klass och valde att börja i Kiruna när högstadiet stängde i Svappavaara skola. När de sökte lägenhet för sin son fick de veta att de bor inom pendlingsavstånd till Kiruna centralort och omfattas därmed inte av Kirunabostäders specialregler.

– Jag tycker inte att det är okej med så långa skoldagar för våra skolungdomar. Han stiger upp klockan sex på morgonen, bussen går klockan sju och han är hemma halvsex på kvällen fyra-fem dagar i veckan. Han orkar inte med några fritidsaktiviteter, utan går och i princip och lägger sig nästan på en gång han kommer hem, säger Jonas Stålnacke.

”Det är normen som gäller”

Vid Kirunabostäder har man inte undersökt vad beslutet innebär i form av långa skoldagar för de som nekas lägenhet i Kiruna.

– Det är utifrån normen som gäller, och hur busstrafiken går eller annat har inte vi tittat på, säger Annelie Vinsa, vd vid Kirunabostäder.

Hon säger att ett liknande fall har prövats i hyresnämnden och där gjordes bedömningen att Svappavaara ligger inom rimligt pendlingsavstånd till centralorten Kiruna.

Jonas Stålnacke har inte bestämt vilket nästa steg blir för familjen.

– Jag vet inte hur vi ska lösa det, om vi måste flytta till Kiruna och skriva oss där. Men det är inte förstavalet, vi vill ju bo kvar i Svappavaara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.