Njut av naturens egna delikatesser

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler lyxkrogarna efterfrågar smakfulla växter som finns i att plocka i vårt nordiska klimat. Växter som är riktiga delikatesser.

Lyxkrogarna har redan förstått grejen. Nässlor, harsyra och andra smakfulla växter som finns i vårt nordiska landskap är delikatesser. En promenad i skogen kan ge flera goda ingredienser till en lördagsmiddag.

Roland Rittman i skånska Anderslöv plockar och säljer ätliga växter till en rad restauranger i Norden. En del örter – till exempel harsyra – kan kosta flera tusen kronor kilot. Nu sprids trenden även utanför gourmetvärlden.

-Allt fler går ut i naturen och plockar. På krogarna började det för flera år sedan, i och med det nya nordiska köket som inspirerats av restaurang Nomas framgångar, säger han.

Redan tidigt på våren plockar Rittman nära 30 olika örter ute i markerna. Från norr till söder finns läckerheter som passar väl på tallriken där hemma.

-Vi har ramslök, skogslök och harsyra, men alla vet kanske inte att man kan äta blåklockor. De är vackra på fatet, säger Rittman och fortsätter:

-Till sommaren kommer strandörter. Marviolen är trevlig och smakar senap. Strandmållan smakar som spenat.

Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, tipsar om ängshaverrot, en gul maskrosliknande ört som växer i södra och mellersta Sverige.

-Koka rötterna och servera med smör. Små, men smakar som svartrot.

Fakta

Fakta: Smaksensationer från skog och mark

 * Snart blommar häggen, vars blommor och bär ger smak av bittermandel åt brännvin och desserter.

 * Stensötans ”rötter” (egentligen jordstam) smakar lakrits.

 * Björkens blad kan ätas färska som sallad, eller kokta i paj och soppa.

 * Baka bröd med ekollon. Skala, koka och mal i kvarn. Använd mer jäst än vanligt för fin jäsning.

 * Gran ger smak på olja och vinäger. Skotten kan användas i en mustig gryta.

 * Koka saft och dekorera mat med violens blad.

 * Blanda i hackade blad av ängssyra i en äppelpaj, så blir den extra syrlig.

 * Innan du börjar plocka växter- ta reda på vilka som är giftiga!

Källa: www.skogsskafferiet.se, Naturhistoriska riksmuseet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.