– Det är en tävling där åkarna har hög fart och hoppar över klippor, säger Robert Gustavsson som är tävlingsansvarig under de Nordiska mästerskapen i extremskidåkning i Riksgränsen. Foto: SVT

Nordiska mästerskapen i extremskidåkning kräver mycket säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

I måndags drog Nordiska mästerskapen i extremskidåkning igång i Riksgränsen. På onsdag kommer SVT Norrbotten att sända live från platsen.

– Det är en tävling där åkarna har hög fart och hoppar över klippor, så det är inte på något vis riskfritt det här, förklarar Robert Gustavsson som är tävlingsansvarig.

Som betraktare kan det se tokigt ut, men Robert menar att åkarna vet vad de ger sig in i och att det till stor del är deras egna beslut som påverkar säkerheten.

NM i extremskidåkning 2019

Åkarna besiktar banan

Tävlingen har en stor organisation med läkare, sjuksköterskor och skidpatruller som bara jobbar med säkerhet om olyckan skulle vara framme. En sak som är annorlunda med NM är att åkarna får besikta banan innan.

– Om åkarna får besikta banan innan så minskar riskerna. Det har åkt tusentals åk under 27 år med väldigt få krascher och skador, säger tävlingsansvarige Robert Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NM i extremskidåkning 2019

Mer i ämnet