– Det finns två problem. Det ena är om man hinner med och göra det man ska och det andra är om det är förtroendeskadligt, säger han.
Hur skulle det vara förtroendeskadligt?
– Om man har uppdrag som kan kollidera med uppdraget som förtroendevald politiker och kommunalråd, säger Lars Carlsson och ger exempel.
– Det skulle vara mindre lyckat att sitta i styrelsen för ett företag som kommunen har affärer med. Men det finns rättsfall där ett kommunalråd kan vara styrelseordförande i en bank och det anses vara förenligt med uppdraget.
Tydlig ambition
Hur är det i Niklas Nordströms fall?
– Niklas Nordström deklarerar en ambition att vara med överallt och han hänvisar till att kommunen är en tillväxtkommun och att det därför är viktigt . Det ifrågasätter jag inte, säger Lars Carlsson.
Synpunkter finns
Att ett kommunalråd är engagerad och aktiv ligger också i uppdragets natur.
– Kommunen är inte något isolat utan måste hänga med och stimulera näringslivet och den sociala utvecklingen, säger Lars Carlsson.
Han konstaterar att det inte är ovanligt att personer i Niklas Nordströms ställning tar på sig många arbetsuppgifter.
– Det är vanligt och när det blir för många då blir det problematiskt. Frågan brukar vara om personen hinner med sitt huvuduppdrag. Det kan bara de interna bedöma, men kommunrevisionen kan ha synpunkter på det.