Arkivbild på renar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Norge kan kasta ut svenska renar – redan nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Norges lantbruksminister Jon Georg Dale säger att det redan från 2019 kan bli aktuellt att minska renantalet för svenska renägare i de fyra nordligaste samebyarna, som har sommarbeten i Troms fylke. Det eftersom parterna inte kommer överens om hur det gränsöverskridande renbetet ska regleras.

Under nordiska ministerrådsmötet i Haparanda har Nordens ministrar träffats. En fråga som Norges lantbruksminister Jon Georg Dale tycker är viktig är att hitta en lösning på hur renar och vilket antal renar som ska beta vid gränsen mellan Sverige och Norge, skriver Sameradion och SVT Sápmi.

På tisdagen har ministern varslat svenska landsbygdsminister Sven-Erik Bucht om att man redan 2019 kan komma att börja begränsa svenska renägande samers renantal på norsk sida.

Sameradion och SVT Sápmi

– Vi har varslat till den svenska ministern igår att vi baserad på den situation vi är i nu, kommer lägga ett lagförslag på detta. Men det måste upp i parlamentet och Stortinget. Det kommer vi förhoppningsvis göra så snabbt som möjligt så vi kan reglera den svenska renskötseln precis som den norska rendriften från 2019, säger Norges lantbruksminister Jon Georg Dale.

Långdragen konflikt

Konflikten mellan länderna är en långdragen historia och ännu är länderna inte överens i frågan. Svenska och norska myndigheter har arbetat fram en ny konvention som svenska myndigheter inte har fastställt. Sverige menar att man använder sig av Lappkodicillen från 1751. Den ger svenska renskötare större betesrätt än vad norska myndigheter tillåter.

Det är inte tal om slakt av renhjordar menar den norska ministern. Men att det finns effektiva sätt att ändå reducera renantalet. Precis som det gjorts i Norge, genom sanktioner mot de renägare och samebyar som inte minskar renantalet. 

– Vi har sett på de svenska rapporterna att renantalet är större än det ska vara. Så då vet vi att renantalet är över maxtaket i de fyra samebyarna som betar in i mot Troms, säger Norges lantbruksminister Jon Georg Dale.

För många renar i Norge

Sven-Erik Bucht säger att han igår under ett möte med norska ministern blev varslad om Norges planer. Han säger att Länsstyrelsen i Norrbotten har som uppgift att kontrollera Norges påstående om att renhjordarna är för stora i de fyra samebyar som främst är berörda av detta. 

– Det har kommit tidigare från Norge att det är för mycket renar på norsk sida. Länsstyrelsen i Norrbotten håller på att jobba med frågan för att komma till rätta med hur många renarna det är och om det är för många, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet