Britta Flinkfeldt (S), ordförande i Norrbottens kommuner och kommunalråd i Arjeplog. Foto: Erik Simander TT/SVT

Norrbotten i topp för strandnära nybyggnationer

Uppdaterad
Publicerad

Norrbotten är näst bäst i landet på att bevilja dispenser från strandskyddet på 100 meter – och Piteå, Kalix, Luleå och Arjeplog är de som sagt ja till flest nybyggen nära vattnet.

För nio år sedan kom en ny lag som ger kommunerna rätt att besluta om dispenser från strandskyddet på 100 meter – för att försöka hejda avfolkningen. Norrbotten är också näst bäst i Sverige på att bevilja den typen av bygglov nära vatten.

– Det är absolut jättevikitgt. Vi har ju ett gäng tillgångar som vi vill försöka exploatera och då är just tillgången till strand och vatten en av de saker som vi vill försöka erbjuda till folk. Får vi inte det för att vi har en lagstiftning som är anpassad efter Stockholms innerstad så är det ju omöjligt, säger Britta Flinkfeldt (S), ordförande i Norrbottens kommuner och kommunalråd i Arjeplog.

På sju år handlar det om nästan 1 700 dispenser i Norrbotten och Kalix, Piteå, Luleå och Arjeplog har beviljat flest. Men Britta Flinkfeldt vill gå längre än så i de kommuner som har många sjöar och öar.

– Vi har fem kilometer strand per invånare i min kommun och då kan jag tycka att man skulle ha det lättare. Att man inte skulle behöva söka dispens, utan att kommunen skulle få berätta vart man ska få bygga och inte.

– Däremot på de platser där det är mer tätbefolkat finns det anledning att titta över det, så att folk verkligen kan ta sig ner till stränderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.