Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du veta varför bostadspriserna i Norrbotten inte sjunker som på de flesta andra håll i Sverige. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Norrbotten enda länet där villapriserna ökar

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av stigande räntor och höjda elpriser sjunker nu bostadspriserna i hela Sverige. Men Norrbotten klarar sig bättre än resten av landet.

I 20 av 21 län i landet sjunker nu priserna på villor. Enda undantaget är Norrbotten där villapriserna stigit med i genomsnitt cirka en procent under de senaste tre månaderna.

Stort skillnad i landet

Priserna på bostadsrätter sjunker däremot även i Norrbotten, men bara med två procent jämfört med en nedgång på sju procent i landet som helhet.

– Det finns en framtidstro, säger Erik Wallström, fastighetsmäklare i Luleå och Boden för Länsförsäkringars fastighetsbyrå.

Norrland är även vinnare konjunkturmässigt. Stora ”gröna” investeringar och lägre elpris än i södra Sverige, samtidigt som en svag krona ger exportföretagen en fördel. Det gör att norra Sveriges tillväxt och arbetsmarknad går bättre än längre söderut, enligt Nordeas regionala konjunkturprognos.

Övre Norrland är den enda region där både tillväxt och sysselsättning väntas stiga nästa år.

 Kostnadschocken som drabbat Sverige är lindrigast i Norrbotten.

Sjunker kraftigt i Piteå

Men skillnaderna är stora inom länet. I Kiruna och Malmfälten och Boden, orter med stora industrisatsningar, stiger bostadspriserna. I Piteå däremot har priserna på villor sjunkit kraftigt.

– Orter med stora satsningar håller uppe statistiken för länet som helhet, säger Erik Wallström.

Många orter i länet har för få sålda bostäder för att det ska gå att ta fram någon tillförlitlig statistik på komunnivå.

I klippet ovan hör du mäklaren förklara varför Norrbotten skiljer sig från övriga landet när det gäller hur bostadspriserna utvecklas.

Prisutveckling de tre senaste månaderna

Villor:

Riket -5,2

Norrbotten 0.8

Boden 2,7

Kiruna 6,7

Luleå -1,2

Piteå -7,7

Bostadsrätter:

Riket – 6,9

Norrbotten -2,2

Boden 3,4

Luleå 1,5

Källa: Svensk mäklarstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.