Norrbotten är det län i Sverige som har sämst yttäckning när det gäller mobilt bredband. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Norrbotten har sämst mobil yttäckning i landet

Uppdaterad
Publicerad

Norrbotten har den sämsta yttäckningen av alla län i Sverige när det kommer till mobilt bredband, visar Post- och Telestyrelsens kartläggning av mobiltäckning och bredband 2020.

Täckningsnivån på mobilt bredband i Norrbotten ligger på 66 procent av länet yta. I exempelvis Stockholm, Skåne, Gotland, Södermanland, Blekinge, Jönköping och Uppsala är den i det närmaste 100 procent.

– Vi har en avreglerad marknad. Operatörerna bestämmer själva om och hur man bygger ut täckningen. Det är bara när Post- och Telestyrelsen auktionerar ut nya frekevenstillstånd vi kan ställa vissa krav på yttäckning, säger Sally Stenberg som är jurist vid myndigheten.

Stöd till antenner

Post- och Telestyrelsen (PTS) har möjlighet att bevilja bidrag som kan förbättra mottagningen.

– Man kan få bättre täckning med en riktantenn men kostnaden för abonnenten måste då vara högre än 5 000 kronor innan vi kan bevilja bidrag, säger Sally Stenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.