Totalt 25 fjällrävar har släppts ut från avelsstationen i Oppdal med förhoppningen att stärka populationen i Sverige, Finland och Norge. Foto: David Bell, Länsstyrelsen Norrbotten

Här släpps valparna ut vid gränsen – ska rädda utrotningshotade fjällräven

Uppdaterad
Publicerad

Fjällräven har länge hotats av utrotning i de nordligaste delarna av Sverige – så även i grannländerna Finland och Norge. Därför har norska myndigheter släppt ut fjällrävar från avelsstationen i Oppdal för att rädda och stärka populationen.

Det handlar om 25 individer som släppts ut på fjället.

— Förhoppningen att fjällrävarnas situation ska förbättras över hela området. Fjällrävarna bryr ju sig inte om nationsgränserna, utan rör sig obekymrat mellan länderna, säger David Bell, projektledare för Felles Fjellrev Nord II, på Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Dubbelt så många valpar

Förra sommaren fick alla sex fjällrävspar på avelsstationen i Oppdal (Sæterfjellet, Norge) valpar. Det innebar att mer än dubbelt så många valpar kunde transporteras norrut för utsättning jämfört med år 2021.

I år sattes fjällrävarna ut på fem lyor belägna i kommunerna Nordreisa, Kåfjord och Storfjord i Troms och Finnmarks län. Förhoppningen är att förstärkningen ska generera ytterligare tillskott i det vilda framöver.

Se klippet nedan: Naturbevakaren Lars luktar efter fjällrävar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.