Luleå tekniska universitet drar igång ett pilotprojekt för att utveckla samhällsservicen. Staffan Lundberg, Roine Karlsson, Arne Gylling och Johanna Lindberg medverkar i projektet ”Smarta hållbara byar”. Foto: Luleå tekniska universitet

Byar och forskare ska utveckla samhällsservicen i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska tolv byar i Norrbotten vara med i ett pilotprojekt vars syfte är att utveckla samhällsservicen. Tillväxtverket har beviljat 9,6 miljoner för projektet Smarta hållbara byar som kommer att ledas av Luleå tekniska universitet i samarbete med Region Norrbotten.

– Det här är väldigt viktiga frågor för att utveckla landsbygderna i Sverige. Tillgång till service är av största vikt för att människor ska vilja och kunna bo kvar, men också för att attrahera människor att flytta dit, säger Arne Gylling, forskare vid Luleå tekniska universitet, samt projektledare för projektet, i ett pressmeddelande.

Det kan exempelvis handla om att göra det lättare att ta kontakt med kommuner och myndigheter i olika ärenden, att samnyttja transporter på ett smart sätt och att fånga upp och sprida goda idéer från kommuner och byar vidare. Tanken är inte bara att utveckla befintlig service, utan även prova nya tekniska lösningar.

– Projektet är en del i en större satsning av Region Norrbotten för att skapa smarta, hållbara byar och en attraktiv landsbygd. I pilottesterna hoppas vi även få med tjänster inom ramen för hälso- och sjukvård, säger Staffan Lundberg, digitaliseringskoordinator på Region Norrbotten.

Projektets mål är att skapa förutsättningar för att öka byars attraktivitet och samtidigt prova nya digitala lösningar i form av pilottester

Projektet fokuserar på:

  • Ökad samordning av serviceslag inom offentlig och kommersiell service
  • Utveckla och testa nya transport- och logistiklösningar för ökad servicetillgänglighet
  • Stöd till utveckling av servicelösningar och stöd för att bevara servicefunktioner i utsatta områden
  • Satsningar på nya tekniska, innovativa lösningar för en förbättrad samordning av service

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.