”Norrbottens damhockey är ledande i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Luleå Hockey/MSSK:s guld kommer att skapa ett hårt tryck på länets hockeyföreningar i höst, tror Norrbottens Ishockeyförbund. Samtidigt är man redo då länets damhockey redan ligger i framkant.

Isträningen är över för den här säsongen och snart börjar barmarkssäsongen för Ebba Lindberg, Kajsa Forsén, Tindra Enmark och Eva Cederlund. Alla spelar för Luleå Hockey i division två, även kallat för Tjejtvåan.

Tidigare fanns endast en serie för Norrbottens damer. Men inför säsongen 2015/2016 bildade man ytterligare en serie för de med högre nivåkunskaper då antalet hockeyspelare ökat lavinartat. En av alla nya spelare är Kajsa Forsén.

– Jag tjatade på mamma ett bra tag. Utrustningen är dyr och så. Jag ville gärna testa på det då ingen annan gjorde det och det är skönt att visa att man vågar göra något som de flesta inte gör, säger hon. 

Antalet kvinnliga ishockeyspelare har ökat enormt det senaste året. Förra året fanns det runt 180 spelare i Norrbotten – i år närmare 300, vilket är en ökning med drygt 65 procent.

På herrsidan ser läget annorlunda ut. Där kämpar man istället för att behålla 14-16-åringarna.

Sedan tio år tillbaka har Patrik Ridderström arbetat med att försöka lyfta damhockeyn och få den mer accepterad. I dag kan han känna att nu kan så vad de skördat.

– Damhockeyn i Norrbotten mår bra. Den är till stor del ledande i Sverige. För perspektiv – när jag började var vi 15 spelare i Luleå Hockey och vi hade inte så bra träningstider, inga omklädningsrum eller förråd. Vi hade en åldersgrupp mellan 10 och 40 år. Och resan från det till att vi är 100 stycken med ett SM-guld ... ja, det är klart det har hänt massor, säger Patrik Ridderström som är ansvarig för damsektionen inom Luleå Hockey och delaktig i damkommittén på Sveriges Ishockeyförbund.

Både Patrik Ridderström och Monica Uusitalo Holmgren, ordförande i damkommittén på Norrbottens Ishockeyförbund, tror på att ännu fler flickor, tjejer och damer kommer att intressera sig för hockey i och med Luleå Hockey/MSSK:s framgångar. Men i och med att man redan har fått upp en bra struktur och har en vision kommer man att klara av en stor ökning av spelare, enligt dem. Men det återstår fortfarande hårt arbete.

– Vi behöver utbilda och rekrytera ledare och föreningarna måste stå beredda för att ta emot dem, säger Monica Uusitalo Holmgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.