Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Trafikverkets regiondirektör Helena Eriksson om det stora underhåll som behövs på många vägar i Norrbotten. Foto: SVT/Arkiv/Micke Nyberg/SVT

Norrbottens vägar är sämst i landet: ”Olycksrisken ökar”

Uppdaterad
Publicerad

Vägarna i Norrbotten är sämst i landet, enligt Riksförbundet M Sveriges vägombud.

– Vi är bekymrade över läget, säger Trafikverkets regiondirektör Helena Eriksson om rankingen.

Det är riksväg 98 och 94 och länsväg 392, 373 och 356 som utmärker sig mest negativt i M Sveriges undersökning.

”Vi är bekymrade”

Det handlar om sträckorna Överkalix-Övertorneå, Antnäs-Arvidsjaur, Älvsbyn-Niemisel, Svensbyn-Vitsand och Överkalix-Pajala.

– Vi är bekymrade över läget och det första trafikanterna brukar märka av ett bristande underhåll är sprickor i asfalten, potthål eller spår i vägbanan. Vi behöver tre miljarder kronor till i tolv år i hela Sverige för att klara underhållet och andra förebyggande åtgärder i vägkroppen, säger Helena Eriksson regiondirektör för Trafikverket i Norrbotten och Västerbotten.

”Satsningar ställs in”

Och Riksförbundet M Sveriges ansvariga är inte heller optimistiska när det gäller framtiden.

– Vi väntar oss sämre vägar framöver och ökad olycksrisk. Nedbrytningshastigheten av vägnätet går allt snabbare på grund av ökad mängd tung trafik och eftersatt underhåll. Oroligheterna i omvärlden har dessutom ökat priserna på insatsvaror för asfaltsproduktion och det gör att många infrastruktursatsningar får skjutas upp eller ställas in, säger förbundets pressekreterare Tony Gunnarsson.

Näst sämst i rankingen var Västerbotten och de bästa vägarna finns i Jönköpings-och Kronobergs län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.