En man hemmahörande i Norrbotten har dömts till fängelse för grov smuggling. Arkivbild/SVT Foto: SVT/Arkiv

Norrbottning döms till fängelse för grov smuggling

Publicerad

En 45-årig man hemmahörande i Norrbotten har dömts till sex månaders fängelse för grov smuggling efter att ha stoppats med tusentals liter alkohol efter ett besök till Tyskland.

Tillsammans med en annan man som är hemmahörande i Medelpad försökte norrbottningen smuggla in 338 liter sprit, 1 132,6 liter starköl och 345 liter vin med hjälp av två skåpbilar. Med sig i bilen hade han bland annat drygt 39 000 svenska kronor, 1 363 euro samt drygt 39 000 norska kronor i kontanter. Pengarna och alkoholen beslagtogs i tullkontrollen i Helsingborg den 29 oktober ifjol.

De båda männen hade bland annat åkt till två olika shoppingcenter i norra Tyskland för köpa alkohol till lägre priser än vad den säljs för i Sverige.

45-åringen har medgett att han för egen del fört in 177 liter sprit, 69 liter vin och 277,2 liter starköl, men förnekade brott. Han uppger att kontanterna och alkoholen inte tillhör honom. Tillsammans hade de båda männen 338 liter sprit, 1 132,6 liter starköl och 345 liter vin i sina bilar. 

Hävdar att han inte minns något

Norrbottningen har lämnat en minst sagt märklig förklaring till vad som hänt. Han har uppgett att han inte har något minne av det hela och att det var så länge sedan och att det var ”som en dröm”. Han tar ansvar för alkoholen, men hävdar att han inte har något minne av att ha köpt eller lastat den. Han har heller inte kunnat förklara vad han skulle göra med alkoholen, förutom att han drack mycket förut. 45-åringen minns dock att han åkt till Tyskland två gånger.

Påstod att alkoholen var för eget bruk

Medelpadingen hade en betydligt mer utförlig förklaring. Bland annat skulle han stå för alkoholen på inte mindre än tre 50-årsfester, att han och hans fru skulle fira deras tioåriga förlovingsdag. Han uppgav även att han själv och hans fru drack mycket alkohol på helgerna.

Döms till fängelse

Tingsrätten köper inte förklaringen att den stora mängden alkohol var för eget bruk och de båda männen har därför dömts till sex månaders fängelse vardera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer