Campingägaren i Norrbotten åtalas för att han ska ha slagit sönder en av ungdomarnas vindruta med ett stolsben. Foto: Polisens förundersökning

Norrbottning tröttnade på epadunken – slog sönder vindruta

Uppdaterad
Publicerad

En campingägare i Norrbotten ledsnade på att flera epaburna ungdomar levde rövare i området. Ursinnig fattade han ett stolsben och krossade framrutan på ett av fordonen.

Händelsen inträffade i vintras och nu åtalas campingägaren för skadegörelse och en målsägare vill ha skadestånd på drygt 6 000 kronor för skadorna.

Händelsen började annars i andra änden. Det var den åtalade mannen som ringde 112 och ville ha dit polisen på grund av att ungdomarna sladdade vårdslöst och spelade hög musik på området.

Dessutom avfyrades fyrverkeripjäser.

”Ska packa ihop bilarna med traktorn”

I händelserapporten dokumenterar polisens operatör samtalet i skrift och i den kan man bland annat läsa följande:

”Anmälaren är mycket arg och har bestämt sig. Nästa gång de kommer ska han packa ihop bilarna med traktorn”, skriver RLC-operatören.

Polisen ryckte ut till platsen men hann inte fram i tid för att stoppa bråket och den sönderslagna vindrutan.

Uppger att det var självförsvar

Campingägaren säger i förhör att han förstår vad han misstänks för. Men han säger också att han kände sig hotad när han konfronterade ungdomarna som var ”15 mot 1”.

– XX erkänner att han slagit sönder rutan men i självförsvar. Han är inte beredd att betala något och vill ha ersättning på 10 000 kronor för att han varit utsatt för en grov misshandel genom att en person försökt köra på honom, står det i polisens förundersökningsprotokoll.

Flera personer har vittnat i ärendet. Det är oklart vilket datum rättegången ska hållas men förhandlingen väntas ta tre timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.