Norrbottningarna blir fler igen

Uppdaterad
Publicerad

Nu växer den norbottniska befolkningen igen och det är sex kommuner som står för ökningen. Men här finns också de kommuner som minskar mest i landet procentuellt sett.

Norrbottningarna ökar återigen i antal, efter att år 2015 ha minskat. Det visar nya redovisningar från SCB som publicerades idag. År 2016 ökade antalet folkbokförda norrbottningar med 837 personer jämfört med föregående år.

I Norrbotten ökar 6 av 14 kommuner sin folkmängd: Luleå, Boden, Piteå, Älvsbyn, Jokkmokk, Haparanda. Ökningen beror till största delen på invandringsöverskottet (inflytt från utlandet). Endast tre kommuner har fler som föds än dör under 2016: Luleå, Boden och Kiruna.

- Det är bra att befolkningen ökar i sex kommuner, men fler kommuner behöver öka för att vi ska hålla jämna steg med de andra norrlandslänen, skriver regionråd Maria Stenberg (s) i ett pressmeddelande.

I Norrbotten föds färre personer än vad som dör. Folkökningen i länet beror istället på ett inflyttningsöverskott, både från övriga Sverige och från utlandet.

- Vi måste fortsätta jobba med att få de nyanlända att stanna kvar i Norrbotten, och vi måste arbeta med vår attraktivitet – goda livsmiljöer, utbildningsmöjligheter, kommunikationer och att få nyanlända i jobb.

Av alla kommuner i riket är Pajala och Övertorneå kommun de kommuner som minskar sin folkmängd procentuellt mest under 2016.

Norrbotten ökar liksom tidigare år procentuellt minst av alla län i förhållande till tidigare folkmängd. Stockholm, Skåne och Västra Götaland ökar liksom tidigare mest.

Av det stora invandringsöverskottet består en stor del av asylsökande som invandrade år 2015 och nu har blivit folkbokförda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.