Hanna Öhman spelar in en podd som stöd till andra som drabbats av förlossningsskador. Foto: SVT

Norrbottnisk podd om trasiga underliv

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öhman fick den svåraste förlossningskadan man kan få i underlivet då hon födde barn.

Och sedan en tid tillbaka spelar hon in en podd som stöd till andra drabbade och för att vården kring förlossningskador ska bli bättre.

– Jag lyssnade på någon podd och tänkte att varför finns det ingen om förlossningskador. Så jag började googla men hittade bara massa föräldrapoddar, gravidpoddar och sådant, men ingen som handlade om trasiga underliv så jag bara; Japp, jag ska podda, säger Hanna Öhman som bor i Älvsbyn.

27 operationer bakom sig

På fem år har hon opererats 27 gånger eftersom hon sprack hela vägen från slidan till ändtarmen då hon födde sin dotter. Hon fick en sfinkterruptur grad fyra, som är den svåraste förlossningskadan man kan få i underlivet.

Och sedan några år tillbaka har hon bloggat öppet om hur skadan påverkar henne i vardagen med analläckage, enorma smärtor och stomioperation.

Men hon har också delat med sig av mycket humor och hopp om hur man trots skadan kan leva ett bra liv utan skam.

Började podda

Och nu har hon även börjat podda, alltså ett förinspelat radioprogram som man kan prenumerera på.

– Bloggen handlar ju om min skada som jag råkat ut för, men i podden intervjuar jag andra kvinnor som skadats på olika sätt. Och i podden tar jag även upp andra ämnen som förlossningsdepression, ofrivillig barnlöshet och att bli mamma som 16-åring som några exempel, säger Öhman.

Vad heter Podden?

– Den heter ”Underlivet och livets under”.

Vem är din drömgäst i podden då?

– Yogagirl. Jag vet inte om det är möjligt men jag ska försöka – för det vore helt fantastiskt.

Ännu en operation väntar

Nu utreds det om Hanna Öhman måste opereras en 28:e gång och denna gången kan hon tvingas göra det utomlands men inget är bestämt än.

Men trots att sjukskrivningar och och tuffa återhämtningar tärt mycket så ger hon inte upp.

Att dela med sig om det svåra i livet och att kunna stötta andra mitt i sin egen kamp verkar vara en stark drivkraft. Hon har funnit sig i att vara ansiktet utåt för förlossningskador i både radio, TV och tidningar i hela landet.

Och drömmen är att jobba heltid med just de här frågorna.

– Det är så viktigt att någon vågar prata om det här för man hör hela tiden i media om kvinnor som skadats och då får man inte glömma att bakom varje rubrik finns en riktig kvinna som lider fysiskt, psykiskt, socialt eller ekonomiskt och då är det bra att vi är några som vågar kliva fram och prata högt om dessa saker, säger Hanna Öhman och fortsätter:

– Det är viktigt att nå fram till vården både i förebyggande syfte, men också när skadan väl är ett faktum för många får inte den hjälp de behöver idag, säger Hanna Öhman.

LÄS MER: Hör hur podden låter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.